Nieuws

29 juli 2024

Schoolslagzwemmers Kamminga en Corbeau met lege handen

Caspar Corbeau en Arno Kamminga in actie tijdens de olympische finale van de 100 meter schoolslag.

Ook op dag 2 in Parijs miste de Nederlandse afvaardiging in Parijs het vermogen om boven zichzelf uit te stijgen. Geen PR’s, geen medailles. En dat was pijnlijk. Nicolo Martinenghi was de lachende derde in de finale van de 100 meter schoolslag. De Italiaan verraste alle topfavorieten en pakte het goud in 59,03. Adam Peaty uit Groot-Brittannië en de Amerikaan Nic Fink deelden het zilver met 59,05. Helaas kwamen de Nederlanders Arno Kamminga (zesde) en Caspar Corbeau (achtste) tekort voor de medailles.

De laatste plaats was een hard gelag voor Corbeau. Hij bleef in de strijd om de olympische titel bijna een seconde verwijderd van zijn tijd in de series. Met die 59,04, zaterdag gezwommen in de ochtenduren, zou de in de Verenigde Staten opgegroeide zwemmer zich in de finale hebben verzekerd van een zilveren medaille.

Pijnlijke nederlaag

De nederlaag kwam hard aan bij Kamminga, zeker na het zilver van drie jaar eerder in Tokio. "Deze doet pijn. Dit is niet waarvoor ik ben gekomen." Slecht wilde hij zijn race niet noemen. "Op zich ging het wel lekker, ik groeide echt in de tweede baan. Ik kwam alleen heel slecht uit bij de finish. Dit was een goede race, alleen kwam ik niet goed uit."

Het besef welke kans hij had laten liggen was in de catacomben van de La Défense Arena nog niet bij Kamminga doorgedrongen. Tegen NOS-verslaggever Martin Vriesema zei hij zonder dat emotioneel te laten merken: "Alles zat heel dicht bij elkaar, ik had er graag dichter bij gezeten. Iets anders kan ik er nu niet van maken. Al zal de klap vanavond wel komen als ik in bed lig."

Nog een kans

Deze week staat er nog meer op het programma. Kamminga hield er met oog op de 200 meter schoolslag, het nummer waarop hij in Tokyo drie jaar geleden ook olympisch zilver veroverde, en de estafettes zo goed en zo kwaad als dat ging de moed erin. "Incasseren, een dagje rust nemen en dóór."

Net als Kamminga krijgt ook Corbeau nog een kans op de 200 school. "Ik vocht tegen mezelf in het water, waar ik had moeten strijden met mijn tegenstanders", was zijn reactie na zijn race in de finale. Een dure les die hij meeneemt naar het nummer dat hem van nature beter ligt. "Ik wilde iets nieuws proberen, waar ik eigenlijk had moeten uitgaan van mijn eigen kracht. Ik viel aan waar ik beter had kunnen vertrouwen op mezelf. Dat ik hier met mijn tijd uit de series op het podium had kunnen staan, doet echt pijn."

Ook voor Tes Schouten, de derde schoolslag troef van trainer/coach Mark Faber verliep de dag niet al te best. In de halve finale van de 100 meter schoolslag kwam zij na 1.06,37 niet verder dan de veertiende plaats. Begin dit jaar kwam zij bij de WK in Doha nog tot zilver in 1.05,82.

Kai van Westering kon evenmin terugkijken op een geslaagd olympisch optreden. Met 58.42 bleef hij ruim een halve seconde boven zijn persoonlijk record, dat hij zwom bij de WK in Doha. Daarmee was hij negende in de halve finale. Nu was hij met zijn 21-ste plaats kansloos.

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport