Nieuws

18 mei 2024

Oud-Olympisch zwemster Jopie Troost overleden

Jopie Troost (tweede van rechts) bij terugkomst per trein uit Leipzig (EK 1962). Geheel rechts Erica Terpstra. Links Ada Kok en Korrie Winkel. Foto Swimjos Archief.

Onlangs is oud-Olympier Jopie Polak-Troost in Bergen in Noord-Holland overleden. In de jaren '50 en '60 van de 20-ste eeuw beleefde Nederland een zeer succesvolle periode dankzij de zwemsters. Wie toen behoorde tot een nationale afvaardiging bij toernooien als Europese kampioenschappen of Olympische Spelen was door de onderlinge concurrentie van wereldklasse.

Jopie Troost, geboren 19 september 1942, debuteerde in de landenploeg bij de Europese kampioenschappen in Boedapest 1958. Zij kwam toen echter zelfs in de serie niet aan bod. Voor de 16-jarige zwemster, bij HDZ in Amsterdam getraind door Tine Lewis Prasing, was dat minder ingrijpend dan al het andere wat haar overkwam.

Drie keer maakte Jopie Troost als lid van de estafetteploeg op de 4 x 100 meter vrije slag deel uit van een nationale ploeg bij een groot toernooi. Haar snelste tijd was 1.04,2. Drie maal echter kreeg de Amsterdamse niet de kans haar kunnen in de finale te vertonen.  Twee maal (bij de EK van 1958 en 1962) was dat een gevolg van de grote onderlinge concurrentie of een beslissing van de staf. De kans op goud was daarbij bepalend. In Leipzig 1962 ging het zelfs om het verslaan van Groot-Brittannië als het ging om de eindzege in het landenklassement. Adrie Lasterie (goud op de 400 vrij en 400 wissel) kreeg toen de voorkeur boven Jopie in de finale.  In dat jaar maakte zij en ploeggenoten voor het eerst de aanpak van de Australiër Forbes Carlile mee.

Diskwalificatie kost zekere medaille in Rome

Hoogtepunt had echter het Olympisch toernooi van twee jaar eerder in Rome 1960 moeten worden. De Nederlandse ploeg had in de individuele finalisten Erica Terpstra en Cocky Gastelaars twee ijzersterke troeven en daarom zou in de voorronde één van de twee troeven (in dit geval Erica Terpstra) aan de kant blijven.  Normaal gesproken zou Nederland in de samenstelling Jopie Troost, Sita Posthumus, Hennie van der Velde en Cocky Gastelaars ook in deze volgorde de finale bereiken. De werkelijkheid verliep niet volgens plan. Op het moment dat startzwemster Jopie Troost aantikte, was de tweede zwemster, Sieta Posthumus, al van het blok gedoken. Te vroeg, zo bleek al direct. Dat werd duidelijk nadat Hennie van der Velde en Cocky Gastelaars hun race ook voltooid hadden. Door de foutieve overname van de tweede zwemster miste Nederland de finale en dat kostte vrijwel zeker een medaille. En dat deed pijn.

Allround-beker

Jopie Troost was in haar tijd een veelzijdig zwemster, die maar liefst vier keer de All-roundbeker won met wedstrijden over de vier zwemslagen (rug-, school-, vlinderslag en borstcrawl). Wedstrijden over 100 en 200 meter wisselslag werden in die tijd zelden gezwommen. De afscheidsbijeenkomst met Jopie Polak-Troost is op woensdag 22 mei in haar woonplaats Bergen. 

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport