Nieuws

02 augustus 2024

Na wereldtitel in Doha nu olympisch brons voor Tes Schouten op 200 meter schoolslag

Tes Schouten in Parijs in actie in de finale van de 200 meter schoolslag. Het leverde haar een bronzen medaille op. Foto: Orange Pictures.

Tes Schouten heeft op de Spelen in Parijs op de 200 meter schoolslag een bronzen medaille in de wacht gesleept. De 23-jarige wereldtopper tikte in de La Défense Arena aan in een tijd van 2.21,05. Het goud ging in 2.19,24 naar de Amerikaanse Kate Douglass, het zilver was voor de Zuid-Afrikaanse titelverdediger Tatjana Smith-Schoenmaker in 2.19,60.

Pas in de laatste twee jaar heeft de bij BZ&PC Bodegraven opgegroeide zwemster zich ontwikkeld tot de wereldtopper van nu op de 200 meter. Bij de vorige Spelen in Tokyo was zij er ook bij, maar toen startte zij alleen op de 100 meter en leek de ‘sprint’ voor haar de beste afstand. In die tijd was zij ook een liefhebber van de 50 meter. Meer dan de 25e plaats (1:07.89) zat er toen niet in en ook haar aandeel in wisselslag estafette was weinig hoopgevend. In trainer Mark Faber bij het HPC van Amsterdam had zij de ideale schoolslag coach en de resultaten bevestigden dat. Wie haar nu ziet zwemmen herkent zijn aanpak: de lengte via de armslag ondersteund door krachtige beenslag.

Tes Schouten is de derde Nederlandse die op de schoolslag ooit een olympische medaille behaalde op de 200 meter. Na afloop was zij niet in staat haar race te analyseren. Een gevecht met Smith om het zilver? "Daar heb ik niets van meegekregen." Het enorme gat tussen haar en de vijf zwemsters die achter haar lagen? "Ik heb niets gezien, want ik wilde vooral niet naar de banen naast me kijken en mijn eigen race zwemmen."

Toppers uit het verleden

Tijdens de Olympische Spelen van 1948 in Londen veroverde Nel van Vliet goud. Twintig jaar eerder, toen Amsterdam gastheer was van de Olympische Spelen, won Marie Baron zilver, nadat zij in 1924 werd gediskwalificeerd door een slordig genomen keerpunt (niet met beide handen gelijktijdig aangetikt in de series). Even werd toen gedacht dat het goud voor het oprapen lag, maar de jury was onverbiddelijk.

Schouten is teamgenote van Arno Kamminga, goed voor zilver op de 200 meter schoolslag in Tokyo en nu helaas geblesseerd. Ook Caspar Corbeau, de tweede Nederlander die een dag eerder brons greep op hetzelfde nummer, behoort tot de selecte groep van Mark Faber. Tes Schouten was de elfde Nederlandse zwemster die ooit aantrad in de olympische finale op de 200 meter schoolslag. Sinds de Spelen van 1992 in Barcelona schreef Nederland geen zwemsters meer in op het nummer. In 1960 waren Ada den Haan (vierde) en Gretta Kok (vijfde) de twee finalistes in Rome. In Tokio 1964 behoorde Klenie Bimolt tot de beste acht.

Tes Schouten is op de 200 meter schoolslag de regerend wereldkampioene. Tijdens de WK in Doha 2024 tikte ze in februari van dit jaar aan in een Nederlands record van 2.19,81. Een andere zwemster van naam, Wijda Mazereeuw, behaalde zilver bij de WK 1975 in Cali, Colombia. Destijds op de 100 en 200 meter.

Tot slot

In een interview met de NOS droeg Schouten haar bronzen medaille op aan Mark Faber, de coach waar ze al zeven jaar mee werkt. "Een mooie afsluiting van een rotperiode", noemde ze haar race. Daarmee doelde ze op het onderzoek dat dit jaar werd ingesteld naar haar trainer. Die werd beschuldigd van vermeend grensoverschrijdend gedrag, maar recent vrijgesproken van die beschuldigingen. "Een klotejaar", noemde Schouten de laatste twaalf maanden zelfs. Ze nam het zonder omhaal op voor de man in wie ze altijd een rotsvast vertrouwen heeft gehad. "Wat sommige mensen ook zeggen, hij is een supergoede coach."

Nieuwe tegenvaller voor vrouwen op de 4 x 200 meter vrije slag estafette

De estafette 4 x 200 meter vrije slag is bij de Nederlandse vrouwen op Olympische Spelen nooit een topnummer geweest. De beste klassering was een zesde plaats bij de eerste editie in Atlanta 1996 dankzij Carla Geurts, Patricia Stokkers, Minouche Smit en Kirsten Vlieghuis. Daarna ontbrak Nederland, omdat de ploeg de series niet overleefde (2000, 2004 en 2016, of zich niet kwalificeerde (2012 en 2021). De vooruitzichten voor Parijs waren redelijk na een zesde plaats bij de WK 2023 en een zevende plaats dit voorjaar in Doha. Twee jaar geleden kroonde Nederland zich bij verrassing tot Europees kampioen in Rome 2022. Daarom was de twaalfde plaats in 7.57,58 donderdag 1 augustus in Parijs een behoorlijke tegenvaller voor Janna van Kooten (1.59,86), Imani de Jong (2.00,74), Silke Holkenborg (2.00,19) en Marrit Steenbergen (1.56,79).      

Geen Olympisch vervolg voor de sprinters

De series 50 meter vrije slag bij de mannen duurden slechts 22 seconden en een beetje voor Renzo Tjon A Toe en Kenzo Simons. Zij kwamen niet in aanmerking voor een plaats bij de laatste zestien.

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport