Nieuws

09 augustus 2024

Magistrale Sharon van Rouwendaal wint opnieuw olympisch goud op 10 km

Bij de Olympische Spelen in Parijs won Sharon van Rouwendaal op 8 augustus in de ochtend na een uitgekiende race het goud op de 10 kilometer openwaterzwemmen. Zij versloeg in het water van de veelbesproken Seine in het hart van Parijs twee zwemsters met wie ze vele kilometers het tempo dicteerde. Haar medevluchters waren Moesha Johnson uit Australië, die lang aan de leiding lag en Ginevra Taddeucci uit Italië. Nog voor het ingaan van de 'finishstraat' plaatste de meest ervaren open waterzwemster van de drie haar beslissende démarrage, die zij op weg naar het eindpunt niet meer prijs gaf.

In de aanloop van de met veel spanning omgeven wedstrijd (gaat de race nu wel of niet door?) had de 30-jarige routinier met haar begeleiders, onder wie wedstrijdcoach Thijs Hagelstein, haar raceplan in gedachten al menig maal doorgenomen en besproken.
Van Rouwendaals olympische medaille op de 10 kilometer was de derde in acht jaar tijd. In Tokio 2021 moest ze haar meerdere erkennen in de Braziliaanse Ana Marcela Cunha en behaalde zij zilver. In Rio de Janeiro 2016 was er de gouden triomf. Nooit eerder in de open water historie won een zwemmer/zwemster tweemaal goud op de olympische 10 kilometer. Dit evenement werd voor het eerst georganiseerd in Londen 2012. De in het open water volstrekt onbekende Hongaarse Eva Risztov legde destijds volkomen onverwacht beslag op het goud.

Hondje Rio

Sharon van Rouwendaal droeg haar olympische zege op aan haar overleden hondje Rio. "Dit is heel bijzonder", vertelde de overgelukkige Van Rouwendaal met tranen in de ogen kort na de wedstrijd in het winnaarsinterview bij de NOS-televisie. "In mei stortte mijn wereld een beetje in, toen mijn hondje Rio overleed. Ik wilde nog één keer zwemmen, ook voor hem. Nog één keer alles geven op de Spelen." 

Zwemmen in Seine

Over het zwemmen in de Seine was veel te doen vóór en nog tijdens de eerste week van  deze Spelen. Het water was lang te smerig om er veilig in de zwemmen, omdat er door stevige regenbuien in Parijs veel vervuild water de rivier in was gestroomd. Tot kort voor de race moest de waterkwaliteit worden gemeten. Uiteindelijk was de conclusie dat de Seine schoon genoeg was voor de 10 kilometer. Van Rouwendaal dook een dag voor de belangrijkste wedstrijd toch maar even het water in voor een verkenning. Preventief ging ze aan de antibiotica, om schade van bacteriën in het water te voorkomen. Zo'n verkenning is vooral belangrijk om alvast vat te krijgen op de stroming in het parcours. Van Rouwendaal was dan ook op haar gemak in de rivier. Een aantal tegenstanders sloeg de training van gisteren over en had uiteindelijk toen het er op aan kwam meer moeite de juiste tactische keuzes te maken. 

Dominant

In de eerste van de in totaal zes ronden liet geen enkele favoriet het achterste van haar tong zien, pas na één ronde zwemmen kwam er beweging in het deelnemersveld en toen al nam Van Rouwendaal het initiatief en bepaalde het tempo. Daarin kon de regerend olympisch kampioen, de Braziliaanse Ana Marcela Cunha, niet mee. Ook een andere favoriete, drievoudig wereldkampioene Leonie Beck uit Duitsland, verloor al snel de aansluiting. Halverwege leek het leidende trio en het achtervolgende groepje dichter bij elkaar te komen. Maar met nog zo’n vier kilometer voor de boeg was het veld weer behoorlijk uit elkaar gevallen. Het kopgroepje van drie, waar een goede bekende van Sharon, de Australische Moesja Johnston, en Ginevra Taddeucci uit de Italiaanse Open water ‘school’ elkaar wisten te vinden, kon zich voorbereiden op het podium.

Van Rouwendaal zwom aan kop met Johnson en Taddeucci, die voordeel hadden aan de stroming in de rug. Cunha knokte de hele race om toch nog bij de kopgroep te komen, maar de achterstand was onoverbrugbaar.

Aan het slot van de wedstrijd nam Van Rouwendaal afstand van Johnson en Taddeucci. Ze vond de gunstigste lijn, ondervond de minste weerstand van de stroming en greep het goud.

Uitslag (24 deelneemsters)

1. Sharon van Rouwendaal, NED 2.03.34,2

2. Moesha Johnson, AUS 2.03.39,7

3. Ginevra Taddeucci, ITA 2.03.42,8

4. Ana Marcela Cunha, BRA 2.04.15,7

5. Bettina Fabian, HUN 2.04.16,9

6.Giulia Gabbrielleschi, ITA 2.04.17,9

7. Oceane Cassignol, FRA 2.06.06,9

8. Caroline Juisse, FRA 2.06.11,0

9. Leonie Beck, GER 2.06.13,4

10. Angela Martinez Guillen, ESP 2.06.15,3

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport