Nieuws

18 augustus 2024

Voormalig EK-medaillewinnares Ada Pors overleden

Ada Pors met ploeggenoten op de EK in 1974.

In haar woonplaats Vlaardingen is deze week voormalig zwemster Ada Voogd-Pors (64) overleden. In de jaren '70 van de vorige eeuw maakte zij met haar zus Wilma deel uit van de Nederlandse top en groeide uit tot een bekende verschijning in de Nederlandse (jeugd)ploeg bij landenwedstrijden.

Dat was de periode dat de jonge jeugd dankzij het uit de USA overgewaaide Age Groep Swimming (leeftijdsgroep zwemmen) voor een enorme opleving zorgde. Al vanaf haar dertiende jaar maakte de Vlaardingse zwemclub, kortweg VZC, toen - zeker bij de meisjes - veel indruk en duelleerde in de verenigingszwemcompetitie met het Haagse Zian. Twee jaar was Ada Pors een vaste kracht in de nationale zwemploeg op de 100, 400 en 800 meter vrije slag. In Wenen 1974 bereikte de sprintster zelfs de EK-finale op de 800 meter vrije slag (achtste).  Ze moest de aandacht delen met de net zo jonge José Damen (vierde).

Zilver 4 x 100 meter vrije slag estafette

Dat zij als 14-jarige bij de EK in Wenen deel uit maakte van de estafetteploeg, op dat moment medaillekandidaat, was opzienbarend. De concurrentie in eigen land was juist bij de jongste jeugd opvallend met meisjes als Hansje Bunschoten en Anke Rijnders die bij de EJK ook veelvuldig in de prijzen vielen en zelfs Olympische ervaring hadden. Dat Ada daar ondanks haar jeugd (13 jaar) ook bij hoorde had zij mede te danken aan haar haar prestaties op de 800 meter. Bij haar vereniging VZC was zij gewend om kilometers te maken, omdat coach Jaap Ploeg bekend stond als man van de harde aanpak. De jonge Ada Pors trainde toen overigens bij diens assistent Teun Verboon.  

De zilveren medaille op de 4 x 100 vrij behaalde zij samen met Enith Brigitha (19), Veronica Stel (17) en Anke Rijnders (17) en dat was opzienbarend. De Oostduitse ploeg, toen al wereldkampioen, was niet te kloppen. De zilveren medaille van Nederland was daarom een prestatie van formaat.

Twee Nederlandse titels op de korte baan

Bij de NK korte baan in Deventer 1975 greep Ada Pors bij afwezigheid van Enith Brigitha het goud op de 200 en 400 meter vrije slag. Voor de wereldkampioenschappen van dat jaar in Cali, Colombia (Zuid-Amerika) en de Olympische Spelen kwam Ada Pors echter niet meer in aanmerking, want de concurrentie telde toen nog meer nieuwe namen onder wie de zeer jonge Ineke Ran (14). Bij de kwalificatiewedstrijden in zwembad West in Rotterdam (juni 1976) miste Ada de slag. Die wedstrijd was de enige mogelijkheid om voor de Nederlandse ploeg in aanmerking te komen.

Twaalf keer NMK-deelneemster

Dat Ada Pors het zwemmen trouw bleef bewees zij vele jaren later bij de NK Masters, waarbij schrijver dezes en zij elkaar meerdere malen ontmoetten. Ook in die kringen was zij een graag geziene deelneemster. Op 25 april 2010 debuteerde zij namens VZC Vlaardingen in haar woonplaats Vlaardingen, nadat ze de dag ervoor bij een andere wedstrijd haar rentree maakte.

Daarna heeft ze regelmatig aan masters wedstrijden in Nederland meegedaan, waaronder veel NMK's en ook de EMK in Eindhoven 2013. Ook bij de masters had ze veel succes op de estafettes met haar clubgenoten van inmiddels ZVVS. Ze zwommen samen viermaal een NMR, waarvan zelfs tweemaal een EMR.

Daarnaast behaalde Ada Pors veel estafettemedailles en stond ze twaalf keer op de NMK-deelnemerslijst  (12 Goud, 11 Zilver, 6 Brons) en ook persoonlijke prijzen (5G, 7Z, 7B).

Haar laatste wedstrijd was het NMK op 5 mei 2019 in Amersfoort.

Bron: Holland Masters Swimming Facebook.

Persoonlijke records

                        25m baan         50 m baan

100 vrij             1.00.37             1.00.10

200 vrij             2.07.12             2.09.30

400 vrij             4.24.78             4.29.24

800 vrij             9.01.50             9.11.41

 

 

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport