Nieuws

16 oktober 2024

NK estafette Dordrecht wederom een geslaagd evenement

Bij de jongens/heren ging de titel bij de NK Estafette naar PSV met van links naar rechts: Cas Verstegen, Lars Verhalle, Marlon Borger, Luuk van Rooij, Lars Minnaert, Franziscek Rutkowski en Emre Gürdenli. Foto: Facebook.

De Sportboulevard van Dordrecht was zondag 13 oktober strijdtoneel van de NK estafette. Bij de vrouwen ging de titel naar De Dolfijn met op de tweede en derde plaats de ploegen van Blue Marlins en PSV. Bij de mannen won de jonge ploeg van PSV, gevolgd door ZPC Amersfoort en Blue Marlins. De Dolfijn won ook de mix. In 2023 was ZPC Amersfoort overall winnaar.

Mannen

Bij de mannen won PSV drie van de vijf estafettes: 4 x 100 rug (3.48,21), 4 x 100 school (4.12,65) en 4 x 100 wissel (3.40,52). De wisselslag was qua wedstrijd een hoogtepunt omdat Blue Marlins slecht 0,03 seconde prijs gaf op de winnaar. PSV (3.20,04) werd achter ZPC Amersfoort (3.19,98) tweede op de 4 x 100 vrij , ook in deze race was er miniem verschil (0,06 seconde). De vlinderslag estafette was een prooi voor ZPC Amersfoort, dat met ruime voorsprong - bijna 4 seconden - Blue Marlins en PSV klopte. De gemengde estafette op de 4 x 50 meter vrije slag was voor De Dolfijn na een sterke opening in 21,70 voor Thom de Boer.  

Vrouwen

De Dolfijn won de 4 x 100 vrij en 4 x 100 wissel bij de vrouwen. Hanna Kareinen, Kira Toussaint, Kinge Zandringa en Serena Stel waren in 4.04,97 goed voor goud op de 4 x 100 wissel. Blue Marlins (4.08,23) en ZPC Amersfoort (4.08,65) gaven elkaar weinig toe als tweede en derde.

Bij de mix 4 x 50 wissel zwommen Bram Zwetsloot, Kingue Struijf, Kinge Zandringa en Kira Toussaint (26,62 als startzwemster op de rugslag) naar een winnende tijd van 1.42,99. Met deze tijd bleven de Amsterdammers Blue Marlins (1.45,85) en ZPC Amersfoort (1.48,41) ruim voor.

MNC Dordrecht-leden op dreef met organisatie

Jasper Wolsing, evenementenmanager bij de KNZB, kijkt met een tevreden gevoel terug op het verloop van het NK Estafette. Hij benadrukte dat de verenigingsleden van MNC Dordrecht het kampioenschap perfect hebben georganiseerd.

Nick Jansen, coach van beide PSV-selecties, keek uiteindelijk met veel voldoening terug op de prestaties, maar constateerde tevens dat het anders was dan in een nabij verleden toen de NK Estafette puur als opening van het seizoen gold. “Dat betekende toch iets extra’s. Nu ontbraken in de teams zwemmers, die hadden gekozen voor bijvoorbeeld een internationaal evenement in het Franse Saint-Dizier.”

“Het was niettemin een zeer geslaagde dag in Dordrecht”, vond Jasper Wolsing. De MNC-leden hadden de dag tot in de puntjes goed geregeld en een NK Estafette past goed in de accommodatie. “We proberen een spreiding te maken met onze toernooien door het land. We zijn erg blij met Eindhoven, Amersfoort, Rotterdam, Den Haag, Heerenveen en Drachten als wedstrijdlocaties.”

Volgens Job van Duijnhoven, hoofdtrainer bij De Dolfijn, is het kampioenschap het resultaat van de nieuwe ingeslagen weg. Zijn reactie was te lezen op de website van de  KNZB: “Deze overwinning is een teken van een goede samenwerking binnen de groep. De dames hebben het fantastisch gedaan! We hadden de winst in het algemeen klassement als doel, de vrouwen bleven iedere estafette strijden voor de snelst mogelijke tijd. Het is een groot compliment voor iedereen binnen De Dolfijn aangezien we ook op iedere junioren estafette een podiumplek hebben behaald. Het laat zien dat de ingeslagen weg van vier jaar geleden zijn vruchten begint af te werpen.”

Dolfijn zwemster en Olympiër Kira Toussaint kwam in Dordrecht vijf keer in actie. Ze herkende zich in de woorden van Van Duijnhoven. “Sommige meiden zwommen afstanden die ze normaal niet doen, ze hebben het erg goed gedaan. We hebben een goede trainingsgroep en de meiden maken een onwijs mooie ontwikkeling door. Het geeft me veel energie om elke dag samen te trainen en stappen te zetten. Het is schitterend dat het op deze manier tot uiting is gekomen. Al met al was het een gezellige én goed georganiseerde dag, ook omdat er veel enthousiaste junioren waren!”

Goede sfeer bij PSV

PSV’ers Lars Minnaert, Cas Verstegen, Emre Gurdenli en Luuk van Rooij werden in de 4 x 100 wissel Nederlands kampioen met een tijd van 3.40,52. Blue Marlins (3.40,55) en ZPC Amersfoort (3.41,47) werden tweede en derde. Van Rooij zwemt al tien jaar bij PSV en kijkt terug op een succesvolle dag met de estafette heren. “Mede doordat onze trainingsgroep tegenwoordig uit alleen PSV-zwemmers bestaat, is de samenhorigheid gegroeid. Na de drie gewonnen onderdelen wisten we dat het kampioenschap mogelijk was, de motivatie om te winnen groeide daardoor. We hebben laten zien dat we bij de top van Nederland horen en daar ben ik trots op! De sfeer in het team is onwijs goed, we weten wat we aan elkaar hebben en daardoor zijn we nog dichter naar elkaar toe gegroeid met het Nederlands kampioenschap als schitterende beloning.”

Bron: o.a. website KNZB

 

 

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport